STOP daarmee!!!

iStock 653927004 smallVolgens deze reportage van "Factcheckers" is plassen in een zwembad dus niet 'gevaarlijk', maar wel 'irritant': https://tinyurl.com/mwuvsjwy

Wat echter niet wordt vermeld, is dat de urine in zwembadwater de corrosieve actie van het chloor versterkt. Chloor is op zich al corrosief t.a.v. vele metalen, maar als resultaat van de chemische reactie tussen het chloor en de urine wordt een stof vrijgezet die nog agressiever is t.o.v. metalen.

Hierdoor zijn in het verleden al verschillende incidenten in zwembaden gebeurd (o.a. in Zwitserland en Nederland) waarbij roestvast stalen onderdelen begonnen te scheuren. In sommige gevallen werd dit niet tijdig opgemerkt, waardoor bv. al valse plafonds en geluidsboxen naar beneden zijn gevallen, met helaas ook slachtoffers tot gevolg.

Gelukkig zijn de inspecties ter zake nu veel beter en grondiger dan vroeger en worden er bij renovatie of nieuwbouw nu veel resistentere metalen gebruikt dan vroeger, maar in zwembadwater plassen kan dus wel degelijk gevaarlijk zijn.

STOP daar dus mee, in het belang van de gezondheid en de veiligheid van uzelf en uw zwemmende medemens.

Search